dinsdag 28 december 2010

Pieds

Wijnranken

Wijnranken of stronken zijn in Nederland bij een groeiend aantal mensen populair. Je kan er heel decoratief mee omgaan. Ga eens kijken bij Huis56 in Ugchelen bij Apeldoorn (www.huis56.nl) , daar krijg je inspiratie genoeg. Niet alleen qua stronken, maar op alle vlakken van interieur. Meubels en accessoires. En als je er bent, doe ze de groeten van ons.

 Maar die wijnranken of stronken moeten daar wel komen.

De Franse vertaling van wijnrank is ‘pampre’, een stronk noem je een ‘trognon’ of  een ‘souche’. Wat wij willen hebben, de rank of de stronk, heet hier dus gewoon een ‘pied’. De voet, die in de grond staat en die al die mooie druiven produceerd en natuurlijk al die mooie wijnen. Maar naar heel veel jaren mooie productie gaat die Pied met pensioen en langzamerhand wordt Hij gerooid. Achteloos op een hoop gegooid wordt Hij overwoekerd door bramen.

Wij moeten zoeken naar die Pieds. Contacten leggen met ‘Caves’ en ‘Domaines’, wijnproducenten die eens in de zoveel jaar een veld ruimen omdat de stronken niet meer de gewenste opbrengst genereren. En we hebben ze gevonden! De overwoekerde bult van Domaine des Arnasseaux en een veld bij Anduze (van wie ook al weer), waar de Pieds nog statig in de grond staan.
Warme kleren aan, Nomads of laarzen en trekken maar. Zoeken in de grote bult of in het open veld wat er decoratief uit kan gaan zien. Want op dat moment is dat het nog niet.

De wortel moet er af worden gezaagd, alle uitlopers die er nog aanzitten moeten worden afgesnoeid.. Een tweede selectie, is dit wel wat. Nee dus. Dus een derde gaat de openhaard in.
Maar het mooie spul, dat gaat binnenkort naar Nederland en de allermooiste natuurlijk richting Apeldoorn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten